Weerbaarheid is belangrijker dan gegevensbescherming

Bijna elke organisatie heeft nagedacht over gegevensbeveiliging. Met het in werking gaan van de AVG in mei 2018 is de bescherming van persoonlijke gegevens opgepakt. Het management heeft goed begrepen dat klanten en compliance auditors verwachten dat de gegevensbeveiliging op orde is.

De grote aandacht voor de beveiliging van de klantgegevens maakt een belangrijker aspect onderbelicht: zorgen dat we de primaire processen kunnen blijven uitvoeren. Maatregelen die ervoor zorgen dat de continuïteit van de business beschermd wordt zijn belangrijker dan voldoen aan een beveiligingsnorm.

Storing in het uitvoeringsproces is een groter probleem dan een datalek. Wat is belangrijker: een ziekenhuis dat patiënten kan behandelen of een ziekenhuis dat zijn patiëntgegevens optimaal beveiligt? Bij een cyberattack moet in de eerste plaats het primaire proces door kunnen gaan.

Cyber-resiliance betekent meer aandacht voor de bescherming van het primaire proces. Voorkomen dat de operatie stil komt te liggen. Zorgen dat de communicatie blijft lopen en klanten geholpen blijven worden. Dat voorkomt chaos, omzetverlies en reputatieschade. Daarom deze oproep tot verandering in de mindset van het management: van data security naar digitale weerbaarheid.